79. NELLO & PATRASCHE.
Ik woonde al zo'n tien jaar in Antwerpen toen ik voor de eerste keer het Vlaamse volksverhaal hoorde vertellen van Nello en Patrasche, geschreven door de Britse schrijfster, Marie-Louise de la Ranée (alias: Ouida – A dog of Flandres) in 1872. Dat gebeurde tijdens een georganiseerde wandeling van "De Natuurvrienden" in Hoboken.
Niet veel later hoorde ik een stadsgids van Antwerpen vertellen dat hij op de vraag van een Japanner over Nello en Patrasche geen antwoord had, wat hem geweldig stoorde. Zodus trok hij, zoals het een goede gids betaamd, naar de Efgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen waar hij het trieste, vergeten verhaal van Nello en Patrasche uit de archieven diepte. De Antwerpenaren hadden dus een Japanner nodig om hun eigen verhaal uit de vergetelheid te halen!
Het is niet mijn bedoeling om hier het volledige verhaal uit de doeken te doen. Dat is in boeken en bibliotheken nu overal te vinden en het lezen meer dan waard.
Maar een troost, we zijn met soortgelijke toestanden niet alleen. Toen ik met een toeristenbus Nederlanders Indonesië bezocht, vroeg de gids wat we konden vertellen over Saïdjah en Adinda. Vraagtekens troef! Nooit van gehoord! Weet niet! Multatuli kon van alles zijn: een Egyptische koning, een Afrikaans gerecht of Italiaanse trulli.
De gids heeft ons toen uitgebreid ingelicht en ik heb geluisterd naar wat ik al wist en niks gezegd. Ik weet zeker dat er nog talloze andere voorbeelden bestaan en natuurlijk is het geen schande om Nello en Patrasche of Multatuli niet te kennen. De overvloed aan info nekt ons behoorlijk.
Voor de liefhebbers:
- Een wandelroute van vier uur en dertig minuten met alle info uitgegeven door de stad Antwerpen over het trieste lot van Nello en Patrasche.
Een documentaire uit 2007 door Didier Volckaert "Patrasche, a dog of Flandres" - Patrasche, A Dog of Flanders (2007 - DOCUMENTARY) on Vimeo
Zeker de moeite om tot het einde te kijken maar wel lang.
- Suske en Wiske – Het dreigende dinges.