25. GRATIS

18-11-2023

Van gratis en voor niks, daar worden we toch allemaal blij van. Maar ondervinding heeft me geleerd dat er, buiten de lucht die we inademen, vriendschap en liefde, weinig of niks gratis is. Gratis openbaar vervoer in Hasselt, het paradepaardje van Steve Stevaert heeft heel wat kritiek te verwerken gehad, want wie geen openbaar vervoer nodig heeft, die betaalt toch mee want het geld moet van ergens komen. Steve is er niet meer en gratis is samen met hem ten onder gegaan.

Politiek is niet mijn ding en daarom wil ik het hier over een ander soort "gratis" hebben. Reclameblaadjes kennen we allemaal, kilo's papier in onze brievenbus, met kortingen alom, tot daaraantoe. Terwijl er meer en meer singles zijn wordt er meer en meer aangeboden in bulk. Koop een product en krijg er één gratis! Of koop twee producten en krijg er één gratis en nog beter, koop twee producten en krijg er twee gratis. Miserie, miserie, ik heb maar één product nodig en ga dus naar huis met twee producten, want zeg nu zelf "gratis" dat laat je toch zo maar niet liggen? En wat met al die gratis producten die we niet nodig hebben? Gaan we die allemaal binnen de vervaldag gebruiken?

Het zou toch eenvoudiger zijn om de exacte prijs van één product aan te bieden zonder de verplichting om er meer van te kopen. In feite zou deze prijzenpolitiek moeten verboden worden door onze beleidsmakers.

En dat brengt me bij verspilling. Hoorde ik niet onlangs op de radio, 900.000 ton perfect eetbaar voedsel, dat alleen in Vlaanderen al wordt weggegooid. Dat is zo 'n 900 miljoen kilo. Ik heb geprobeerd me die hoeveelheid aan voedsel voor te stellen, zoiets als de kunstmatige heuvel in Waterloo? Maar eerlijk, mijn voorstellingsvermogen schiet hier te kort. En dan wereldwijd, één miljard ton verspild voedsel, dat is 1.000.000.000 ton dat is 1.000.000.000.000 kilo en welke berg ik me daar moet bij voorstellen, dat is me niet gelukt.

Wij, consumenten, worden met allerlei kleine ingrepen aangemaand om te besparen. Gebruik restjes en maak daar een volwaardige maaltijd mee (daar zijn zelfs boeken over), koop Belgische streekproducten, maak van oud brood wentelteefjes of broodpudding, maak een weekmenu, maak lijstjes en ga maar één keer per week naar de supermarkt. Een druppel op een hete plaat? Sorry lezers, voorlopig kan ik hier geen beter nieuws over brengen.

En toch mogen we niet wanhopen want er zijn initiatieven, kleinschalig dat wel, maar ik denk aan "Too good to go", aan de voedselbanken en aan de verplichting van Brusselse supermarkten om vanaf 2024 al het onverkochte voedsel te doneren. Laat ons hopen dat deze maatregel binnenkort in heel ons landje wet wordt.

Tjonge, wat gaat de tijd vlug. Dit is al mijn vijfentwintigste blog, voor mij is dat "zilver" zoals koppels die ondanks alles bijeen blijven en hopen om de "vijftig", goud dus, te halen. Ik hoop dat mijn blog ook haar 50ste verjaardag mag vieren want neen, ik ben nog niet aan 't einde van mijn latijn. 

Wij gebruiken cookies om onze website goed te laten functioneren en te beveiligen, en om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Geavanceerde instellingen

Je kunt jouw cookievoorkeuren hier aanpassen. Schakel de volgende categorieën in of uit en sla de selectie op.