35. WEDREN
Wie van jullie kent "De reis om de wereld in 80 dagen", "20.000 mijlen onder zee" en/of "Van de aarde naar de maan" niet? Zowat iedereen denk ik, zo niet brengt Wikipedia soelaas. Het zijn verhalen van Jules Verne die bol staan van avontuur en door de lezers van zijn tijd werden afgedaan als pure nonsens.
Maar wat blijkt, al die avontuurlijke verhalen zijn nu stilaan allemaal werkelijkheid aan 't worden, dus ik besluit daaruit dat die Jules dan wel een charlatan werd genoemd door zijn tijdgenoten, maar een échte pionier en toekomstvoorspeller was. Hij zou gevierd worden moest hij uit het hiernamaals terugkomen, maar dat heb ik nog geen enkele kwakzalver weten doen.
Ik heb ook zo'n onmogelijkheid waar de wetenschappers zich in de toekomst de kop kunnen over breken. Ik wil een kopje hete koffie rechtstreeks van hier naar het andere einde van de wereld sturen. Ja, ik hoor jullie al lachen maar wacht maar af, wie weet…
Onze voorouders hadden geen weet van auto's, raketten, vliegtuigen, telefonie, computers, treinen en al wat tot onze moderne tijd behoort. Ze zouden zich een kriek lachen met onze bewering dat we met iemand aan de andere kant van de wereld rechtstreeks kunnen spreken en dat we onze eerste stappen op de maan al hebben gezet.
Het lijkt erop dat onze fantasie, hoe raar het ook lijkt, stilaan werkelijkheid wordt. Ik denk dan niet alleen aan Jules Verne' s boeken maar ook aan films zoals 2001: A Space Odyssey, Star Wars, The Matrix, E.T. en anderen. Een bemande reis naar de maan is al oud nieuws en we bereiden ons nu al voor op een bemande vlucht naar Mars. Een reis die zo'n drie jaar duurt en met een impact op de reizigers in kwestie waar we nog geen idee van hebben. Dat die reis er komt, dat staat voor mij als een paal boven water.
En dan terug naar de film: "2001: A Space Odyssey". Wetenschappers worden er tijdens een jarenlange reis in een diepe slaap gehouden en door HAL 2000, een fictieve computer met artificiële intelligentie in leven gehouden. Toen de techniekers aan boord bij HAL enkele foutjes ontdekten en besloten om hem af te sluiten, werd HAL boos en knipte één voor één de leeflijnen van de slapenden door. HAL kon namelijk liplezen en daar hadden de techniekers geen rekening mee gehouden.
Het einde lokte toen evenveel negatieve reacties uit als nu de film met Julia Roberts "Leave the world behind". Er kan voor zo'n films mijns inziens geen redelijk einde aan gegeven worden, onze verbeelding laat ons hier in de steek.
Intussen is de wedren naar de ruimte begonnen en zou er een wet moeten komen die de ruimte niet verdeelt in allemaal kleine stukjes zoals we met onze aarde hebben gedaan. Dan kunnen we binnenkort onze wapens ook in de ruimte gaan gebruiken op nog een grotere schaal. Maar misschien, heel misschien, want ik wil toch graag met een positieve noot eindigen, laten ze onze aarde dan met rust en kan de bevolking en de natuur herstellen van al het leed dat hen al is aangedaan.
Quote van Carmen Sylva: Wanneer de hoop ons verlaat, gaat zij ons graf delven.